Deprem başta olmak üzere başımıza herhangi bir afet gelmeden önce, özellikle çocuk ve yaşlılar açısından “Aile Afet Hazırlık Planı” yapmanız son derece hayatidir. Bu planı ve görev paylaşımını oluştururken kısaca şu adımları izleyebilirsiniz.
Ailenin tüm bireyleri; çocuklar ve yaşlılar dahil bir toplantı yapın. Bu toplantıda olası bir afette yapılacakları planlayın ve görev paylaşımını yapın. Deprem öncesinde alınması gereken önlemler için tıklayınız
Devrilebilecek eşyalarınızı yere veya duvara sabitleyin. Tehlike oluşturabilecek malzemeleri kilitli dolaplarda muhafaza edin. Herhangi bir afet esnasında yaralanmalara en çok sebebiyet veren unsurların başında sabitlenmeyen eşyalar gelmektedir. Evinizde, depremden korunabilecek güvenli alanları (sağlam bir masanın altı, sağlam bir koltuk yanı, yatağınızın yanı gibi) belirleyin. Deprem anında yapmanız gerekenleri öğrenmek için tıklayınız
Ev ve binanızdaki acil çıkış noktalarını belirleyin ve gözden geçirin. Düşerek veya kayarak kapıları kapatabilecek eşyaların yerlerini değiştirin. Mümkünse duvara sabitleyin. Kapı arkalarına, geçişi önleyecek eşyalar koymayın.
Elektrik, gaz ve su vanalarını kapatmayı evdeki tüm bireylere öğretin. Yerlerini iyi öğrenin. Mümkünse afet esnasında otomatik kapanır tesisat sistemlerini uygulayın.
Ailedeki tüm bireyler olarak Belediyemizce belirlenmiş olan, afet sonrasındaki Toplanma Noktanızı hemen öğrenin." Bir afet sonrasında iletişim kesildiği taktirde aile bireyleri olarak bu alanlarda buluşabileceğinizi unutmayın.
Gerek afet esnasında iletişim kurabilmek, gerek Toplanma Noktasına kolayca erişebilmek, gerekse afet ile ilgili çeşitli bilgilendirmelere erişebilmek adına Mobil Uygulamamızı cep telefonunuza ve tabletinize indirin
Size gerekli olabilecek önemli evraklarınızın birer kopyasını güvendiğiniz bir kişiye gönderin. Evraklarınızı su geçirmeyen çantalarda muhafaza edin.
Acil durumlarda kullanabilmeniz amacıyla Deprem Çantalarınızı hazırlayın. Deprem çantalarınızın yerini tüm aile bireylerine gösterin.